Projektina QR-koodi joulukalenteri

Elokuussa 2016 Salon kaupunki otti käyttöön uuden esiopetussuunnitelman. Uutta tässä esiopetussuunnitelmassa meille monelle oli erityisesti TVT eli tieto- ja viestintäteknologia. Syksyllä saimmekin 2 ipadia per talo käyttöömme. Elokuusta lähtien eskareiden kanssa ollaankin aiheeseen tutustuttu tablet-laitteiden kanssa. Syksyn aikana niin eskareiden kuin ryhmän muidenkin lasten huulille on noussut QR-koodit, joita alkusyksystä bongattiin ja keräiltiin ahkerasti kaikkialta. Tästä kaikesta lähti idea Halikon isojen ryhmän joulukalenteriin; QR-koodi joulukalenteri.

Eskarit ovat syksyn aikana harjoitelleet ahkerasti ipadien käyttöä ja suorittaneet ipad-ajokortit. Muulle ryhmälle kyseiset laitteet ovat vielä jääneet vieraammaksi. Ideana oli QR-koodi joulukalenterin myötä tutustuttaa myös ryhmän muita lapsia ipadien käyttöön ja sääntöihin. Tänä vuonna halusimme joulukalenterista toiminnallisen sekä lapsilähtöisen. Sen vuoksi päätimme ottaa eskarit avuksi joulukaleterin suunnitteluun. Marraskuun alussa siis aloitettiin kuukauden mittainen joulukalenterin suunnitteluprojekti.

Tavoitteena oli siis omista mielenkiinnonkohteista kehitellä joulukalenteriluukkuja. Alussa eskareille esitettiin lyhyt powerpoint-esitys, johon oli kerätty muutamia ideoita luukkujen sisällöistä. Näistä inspiroituneina lapset saivat omatoimisesti muodostaa projektiryhmiä, joina aloitettiin samasta aiheesta kiinnostuneiden kanssa työstämään joulukalenteriluukkuja. Ideoita tuntui olevan paljon. Luukkujen sisältöjä syntyi monipuolisesti.

Eskareiden tekemiä luukkuja saatiin lopulta kasaan kahdeksan. Luukkujen takaa on paljastanut jo mm. kaksi erilaista jouluista keppinukketeatteriesitystä. Toinen ryhmä valmisti keppinuket alusta asti itse kehitellen jouluisen tarinan ympärille lauluineen kaikkineen. Toinen ryhmä ideoi joulutarinan eskarisadun hahmojen ympärille (Pikkumetsän joulu). Ramppikuumetta vähensimme kuvaamalla esitykset ennakkoon ipadilla. Tämä mahdollisti myös sen, että esitysten tekijät pääsivät nauttimaan esityksen katsomisesta muiden mukana.

 

Kolmas esitys syntyi ihan marraskuun lopulla, kun keppinukke-esitykset olivat lasten huulilla ja yksi eskareista ehdotti, että sukallahan voisi esittää sukkateatteria. Ideasta innostunut eskariporukka valmisti omanlaiset hahmot ylimääräisistä sukista ja valmisti meille myös sukkateatteri-luukun.

 

Askarteluaiheisia luukkuja saatiin kaksi sillä kaksi ryhmää olivat kummatkin kiinnostuneet lumihiutale-askarteluohjeen tekemisestä. Kompromissina toinen ryhmä kuvasi lumihiutaleiden leikkaamista ja toinen ryhmä tekikin luukun lumihiutaleiden koristelusta sokerilla ja liimavesi-seoksella. Ideana oli siis kuvata ohje askartelusta, jonka ryhmän muut lapset saisivat halutessaan kokeilla tehdä. Joulukalenterin loppupuolelle on vielä luvassa kahden eskarin suunnittelema liikunnallinenkin kalenteriluukku.

Jokaisen luukun tekoon tarvittiin ipadejä, mutta kahdessa luukussa ne olivat erityisen keskeisessä roolissa. Olemme syksyn aikana hieman harjoitelleet animaatioiden tekoa ipadeilla Scratch juniorin avulla. Näitä taitoja käytti yksi eskarikaksikko hyödykseen tekemällä lyhyen jouluanimaation yhden luukun taakse. Toisessa ipadilla valmistetussa luukussa kiinnostuksen kohde oli lipuissa ja eri kielissä. Lippuluukun taakse oli kätketty ipadille tehty ”äänikirja” Story Creatorilla, johon oli ensin valittu ja tunnistettu noin 15 eri maan lippua ja jokaisen lipun kohdalle etsittiin Google kääntäjällä ’joulu’-sana näillä eri kielillä, äänittäen ne lopuksi kirjan yhteyteen.

Luukkujen suunnittelu ja tekeminen oli eskareille mieluista. Niiden valmistaminen oli hyvää harjoitusta monessakin mielessä. Ensinnäkin saatiin lisäharjoitusta TVT-taitoihin. Sen lisäksi harjoiteltiin muun muassa yhteistyö-, neuvottelu- ja projektityöskentelytaitoja sekä saatiin harjoitella itseilmaisua. Joulukalenterin avaamiset on ollut eskareille jännittävää odotusta, milloin on sen oman luukun vuoro. Mutta myös muut lapset ovat innolla odottaneet omaa vuoroa avata joulukalenteri ja päästä ipadilla lukemaan ja jännittämään QR-koodin takaa paljastuvaa sisältöä. Muutaman luukun olemme avanneet myös yhdessä pienten ryhmän kanssa, sillä osa eskareista oikein toivoi, että saisivat jakaa esityksensä myös pienten ryhmän lapsille.

Vielä ja on luukkuja avaamatta ja jäämme jännittämään mitä sieltä vielä paljastuukaan… Jännittävää joulunodotusta kaikille!