Vanhanajan markkinat
”Jee tänään on paras päivä ku on ne markkinat!” -kuului yhden eskarin suusta tiistaina. Aurinkoleijonassa vietettiin siis lokakuun 10. päivänä vanhanajan markkinoita. Markkinat järjestettiin Halikon yksikön pihalla ja puuhaa riitti jos jonkin moista niin isommille kuin pienemmillekin markkinankävijöille. Markkinoilla oli erilaisia pisteitä, joilla pääsi kokemaan ja tekemään toinen toistaan mukavampia juttuja.
Idea vanhanajan markkinoihin lähti jostain sadonkorjuujuhlan, suomi100-teeman ja suomalaisten perinteiden välimaastosta. Lähdimme ideoimaan ja keksimään vanhanajan markkinat -nimen alle kaikenlaista vanhaa, jotain uuttakin, mutta erityisesti juuri suomalaista tekemistä ja kokemista. Halusimme tehdä illasta sellaisen, että kaikki pääsevät osallistumaan ja perheet saavat vapaasti kierrellä ja osallistua oman intonsa mukaan. Vanhempia otettiin markkinavalmisteluihin myös mukaan – toiset leipoivat kioskiin omenapiirakkaa, toiset olivat kioskivuorossa, toiset keksivät ideoita pisteille, toiset pitivät rasteja ja mikä tärkeintä, suurin osa vanhemmista tuli yhdessä lastensa kanssa mukaan markkinahulinaan.
Markkinoilla oli yhteensä yhdeksän pistettä, jotka oli nimetty osuvasti pisteiden puuhien mukaan – kivi, maisema, herkut, omena, vilja, lippu, letit, museo ja kirja. Jokaisella pisteellä oli vanhanajantyyliin pukeutuneita aikuisia, meitä henkilökunnan jäseniä.
Kivi-pisteellä maalasimme sinivalkoisia kiviä ja osallistuimme samalla 100 000 sinivalkoista kiveä 100 vuotiaalle Suomelle -projektiin. Projektiin liittyvä ryhmä löytyy kyseisellä nimellä myös Facebookista ja sinne julkaistaankin kuva meidän panoksestamme ja lopullinen maalattujen kivien määrä, kannattaa käydä kurkkaamassa. Osan maalatuista kivistä käymme viemässä lähiympäristöön ja osan otamme koristeeksi pian tulevaan itsenäisyyspäivän juhlaan, vau mitä taideteoksia ovatkaan. Kivi-pisteeltä sai myös siirtotatskoja, jotka olivatkin todella suosittu juttu lasten keskuudessa.
Maisemapisteellä pääsi katselemaan nosturin korista Halikon maisemia ja kartan avulla etsimään lähistöltä löytyvää kansallismaisemaa eli Halikon kirkkoa, Joensuun kartanoa, Halikon museota ja Majalan krouvia, jonka pihalta on muinoin löytynyt Halikon aarre, jossa oli myös Aurinkoleijona-koru. Aurinkoleijonalaiset bongaamassa Aurinkoleijonakorun löytöpaikkaa!
Herkut-pisteessä pääsi maistelemaan omppuja, nam! Herkkupisteen vieressä oli myös omenapiste, jossa oli erilaisia omppuja ja omppumehua maistiaisina. Myös vilja-pisteellä pääsi maistelemaan erilaisia viljoja, mutta myös miettimään mitä mistäkin viljasta voi tehdä ja ihastelemaan viljankorsia
Lippu-pisteellä naulasimme vaneriin nauloja ristin muotoon. Naulausta jateketaan vielä päiväkodilla ja kun koko risti on naulattu, pujottelemme valkoista ja sinistä lankaa nauloihin ja loihdimme hienon Suomen lipun, melkoinen urakka, mutta kyllä tulee hieno!
Lettipisteellä letitettiin kutreja leteille, jotka solmittiin vanhanaikaiseen tyyliin silkkinauhoilla. Voi miten kauniita tyttöjä lettipisteeltä lähtikään jatkamaan markkinailtaa!
Museo-pisteellä oli hienoja, arvokkaita ja vanhoja esineitä, joita on ennen vanhaan käytetty arkipäivässä ja joita pääsimme nyt ihastelemaan ja ihmettelemään mitä niillä oikein on mahdettu tehdä. Museossa oli esimerkiksi karstoja, vanha silitysrauta, juustomuotti, jauholapio, perunanuija, kahviprännäri ja pyykkilauta.
Viimeinen piste oli kirja-piste, joka sopi hyvin Aleksis kiven päivään, jolloin markkinat vietettiin. Pisteellä lapset ja vanhemmat pääsivät tekemään itse omia tarinoita ja saduttamaan satuja. Satujen tekemiseen ja tarinointiin saimme huiman paljon materiaalia jonka avulla pääsemme jatkamaan satujuttuja myös päiväkodissa.
Markkinatunnelman huipentajana markkina-alueella tuoksui grillimakkara ja omppupiirakka ja taustamusiikkia soitti haitarilla ihka oikea nuori trubaduuri. Kokonaisuudessaan markkinat olivat hyvin tunnelmalliset ja viihtyisät ja Suomi100-teemaan juurikin sopivat! Markkinoiden jälkeen puhuimmekin palaverissa jo markkinaperinteen muodostamisesta.